03 august 2022

Situația încadrării pe piața muncii a cetățenilor ucraineni, prin intermediul ANOFM

957 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii. Dintre aceștia 588 sunt nou angajați pe piața muncii prin intermediul ANOFM. Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialiști industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori în domeniul construcțiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali, pescari, cofetar, pedagogi, mecanici auto, IT, patiseri, ambalatori, bucătari, operatori prelucrare date, frizeri, manichiuriste, cosmeticiene, îngrijitori spaţii verzi, manipulant marfă, muncitori în industria alimentară, necalificați în domeniul electricității, necalificați întreținere drumuri, chimist industria textilă, lucrător vânzări auto, operator maşini, lucrător social, translatori, muncitori în industria de aeronave, tehnician dentar, inginer, arhitect manager, inginer proiectant, muncitor necalificat în turnarea metalelor neferoase, inginer nave, director vânzări, controlor calitate, operatori mase plastice, părinte social, macaragiu macarale plutitoare, agent navă, fotograf.

294 angajatori și-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 4.252 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Cei mai mulți cetățeni ucraineni refugiați înregistrați în evidenţele AJOFM/AMOFM București au fost în judeţele: Arad (104), Bihor (82), București (78), Suceava (74), Timiş (69), Bistriţa-Năsăud (67), etc.

Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt:

– restaurante; fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea de mobila; fabricarea altor fire şi cabluri electrice şi electronice; fabricarea încălţămintei; etc.

pentru următoarele meserii:

– muncitori necalificaţi în diferite domenii de activitate; ambalator manual; confecționer-asamblor articole din textile; lucrător bucătărie; ajutor ospătar etc.

Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se periodic în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării.

Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără avizul de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Precizăm că, ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

Oferta locurilor de muncă la nivel național/județean este disponibilă pe site- ul www.anofm.ro la https://www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=&categ=3&subcateg=1.

Serviciul Comunicare și Secretariatul Consiliului de Administrație