23 martie 2022

Situația încadrării pe piața muncii a cetățenilor ucraineni prin intermediul ANOFM

324 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele agențiilor teritoriale din subordinea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) pentru a beneficia de servicii de informare, consiliere și mediere pe piața muncii. Dintre aceștia 202 sunt nou angajați pe piața muncii prin intermediul ANOFM. Meseriile cetăţenilor ucraineni ocupaţi sunt: confecţioneri cablaje auto, specialiști industria auto, confecţioneri indutria textilă, muncitori in domeniul construcțiilor, violonist, şofer, meserii din industria Horeca, reprezentanți comerciali etc.

119 angajatori și-au arătat disponibilitatea expresă de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând 2.832 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.

Principalele domenii de activitate pentru locurile de muncă vacante declarate de angajatori sunt:

– restaurante; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp); fabricarea altor fire și cabluri electronice și electrocasnice; fabricare material rulant; fabricarea de mobilă.

pentru următoarele meserii:

– muncitor necalificat; ambalator manual; muncitor necalificat în industria confecțiilor; confecționer-asamblor articole din textile; muncitor necalificat la asamblarea, montarea pieselor etc.

Precizăm faptul că baza de date este dinamică, actualizându-se periodic în funcție de locurile de muncă declarate de angajatori, de valabilitatea ofertelor, precum și de numărul repartițiilor emise în vederea ocupării.

Cetățenii ucraineni pot fi încadraţi în muncă fără aviz de angajare, pot beneficia și de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români, cu condiția înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.

Precizăm că, ANOFM oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, formare profesională, servicii de asistență EURES.

În prezent, în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sunt disponibile aproape 34.000 locuri de muncă la nivel naţional. Oferta locurilor de muncă la nivel național/județean este disponibilă pe site- ul www.anofm.ro la https://www.anofm.ro/lmvw.html?agentie=&categ=3&subcateg=1.

Serviciul Comunicare, Relații cu Publicul și Secretariatul Consiliului de Administrație